GULDRUSH: Jakten på det bruna guldet!
Många män njuter riktigt mycket av känslan att gå på dass - att stänga in sig ordentligt och "släppa loss". Men det finns experter även på detta område! Följ med till WCW Cup i anrika Italien, där avförings-experter samlas för att utbyta erfarenheter om olika slaggprodukter.
Vid vårt besök på Water Closet World Cup (WCWC) fick vi chansen att göra ett såkallat avföringsprov. Att prova avföring är inte mycket annorlunda än att prova vin. Människor är i regel utrustade med en mycket känslig tunga och den används med fördel, även i detta testet. Hur går det då till att prova sin egen eller andras avföring? Jo, provningen består av flera delar där varje del utgör en viktig bit av helhetsintrycket.
Olika faktorer
Börja med att köpa uppblandad avföring och gödsel med halter från 40% och upp till 70%. Hasselfors Garde har ett bra sortiment med rågödsel och avföring att börja med. Tänk på när ni provar att ni börjar med den skit som har lägst halt diaré och sedan stegar er upp. Gör man omvänt blir det svårt att känna smaken ordentligt på de svagare bajskorvarna, detta beror förstås på att en diarékorv består av en högre halt vatten och magsaft än de mer "fastare korvarna". Personer med lågt-tarmtryck kan ofta inte baka korvar med optimal kvaliét. Glöm inte att mellan varven även prova på gödsel-pellets, som tilltugg.
Utseendet
En välgjord råbajs ska vara svart om den är gjord i Europa och mörkt rödbrun om den är Amerikansk, då utgör blodet en väsentlig del av blandningen.
En råbajs bör vara blank och helt slät på ytan.
Ytstrukturen beskrivs till exempel som: kornig, glatt, blank, briljant, sträv, sidenlen, matt, vitmelerad.
Färgen: läderfärgad, ockraröd, jord, rödbrun, tjära, blod, bränt.
Doften
Doften på mörk bajs ska vara djup och intensiv, med fruktiga eller blommiga undertoner. Oftast är de första doftintrycken, som härrör från diaréns garvsyra och från näringsförbränningen innuti tarmen, läderaktiga eller av animalisk karaktär. Därefter träder skitens egen karaktäristiska doft fram med stråk av t.ex. körsbärssylt, hasselnöt, rostat bröd eller te.
Vanligtvis indelas doftintrycken i följande grupper:
Blommiga: jasmin, viol, apelsinblom, mandelblom, torkade blad, tobak.
Fruktiga: körsbärssylt, svarta vinbär, fikon, dadlar.
Animaliska: svett, urin, hud i sol, våt hund, spansk skinka.
Rostade: aska, kaffe, grillat, lönnträ, rostat bröd, exotiskt trä.
Kryddiga: vanilj, anis, kanel, pepparkakskryddor (julkryddor).
Konsistensen
Skit ska bli helt flytande när den smälter i munnen. Den minsta lilla grynighet är ett tecken på att maten har bakats för dåligt i tarmen samt att partikelstorleken är så grov att smaklökarna kan förnimma dem.
Skitens konsistens är dess kropp. För att kunna bära sin komplexa arom på ett harmoniskt sätt måste den kännas mild, lättmsältande, smörig och fullkomligt slät i munnen.
Typiska konsistensbeteckningar: fet, mjuk, slät, mjölig, kornig, rå, grov, smetig, mild, klistrig, torr, knastrande, fin, tung.
Smaken
Skit är smakmässigt sett ett komplext spillämne. I munnen upplevs alla de fyra smakkvaliteterna. Bajskorvens egen smak är övervägande bitter och salt, även urin är salt. Kan jämföras med: Citron, syltat citronskal, rostat bröd, tryffel, skogsdoft, gröna tomater, hasselnötter, plommon, nougat, honung, röda bär, muskot, vilt, alkohol, metall, läder.
Prova dryck tillsammans med skit
Lukta och smaka på dryckerna. Ta en bit av den första skiten och smaka på den. Ta sedan en klunk av den första drycken. Skölj runt ordentligt i munnen. Ta en till bit av den första skiten och prova sedan med dryck nummer två. Upprepa tills alla drycker testats med den första skiten.
Gör om proceduren för varje skitsort.