#Grizzly-Burgare
En hamburgare är en maträtt bestående av en platt köttfärsbiff av nötkött mellan två halvor av en bulle vitt bröd, ofta garnerad med dressing, ketchup, senap, ost och lök. Hamburgare säljs som snabbmat på restauranger som @McDonalds och @BurgerKing.
Hamburgaren kom från den tyska Hansa-staden Hamburg till USA med immigranter i slutet av 1800-talet. Först var det en hackad biff, Hamburg Steak, senare tillkom även brödet, Hamburger (Sandwich). Burgaren kom till Sverige 1955. Ofta påstås hamburgare vara gjorda av hästkött, vilket sannolikt beror på en förväxling med hamburgerkött, som verkligen är hästkött.
I Danmark kallas hamburgare för sandwich, vilket också kan vara förvirrande.
Andra kända snabbmatskedjor som säljer hamburgare i Sverige är Sibylla, och Max (som fortsätter att komma in starkt) men man kan naturligtvis även laga hamburgare själv. Och det ska vi göra idag, men vi nöjer oss inte med någon liten hamburgare utan här slår vi på stort, nämligen en...
Grizzly-Burgare
Burgare:
- 400 g nötfärs
- 200 g fläskfärs
- 3 msk vetemjöl
- 1 msk lökpulver
- 1,5 msk hickorykryddad grillmarinad
- 0,5 st gul lök(ar)
Dressing:
- 3 ms kbostongurka
- 3 ms kketchup
- 1 dl lättmajonnäs
- 3 msk senap
Tillbehör:
- 4 st hamburgerbröd
- 1 st bifftomater, i skivor
- bladsallad
- en gul lök, tunt skivad
Tillagning:
- Riv löken fint. Blanda färserna med lök och hickorykryddad grillmarinad i en skål.
- Tillsätt vetemjölet som gör färsen klistrig och lite seg. Salta och peppra (vitpeppar).
- Forma åtta runda bollar som du plattar ut till centimetertjocka hamburgare.
- Grilla hamburgarna över fin glöd. Ett par minuter per sida brukar vara lagom.
- Servera i värmda bröd med dressing och övriga tillbehör.
Kryddtips:
Salta och peppra, man kan använda curry-krydda eller grillkryddor.