Ren #råkost
Det är i råkost som hälsan finns! Jag provade på en ny kost, en så kallad rå kost, det är nämligen endast de gröna växterna som kan framställa och tillhandahålla näringsämnen vi behöver. Råa grönsaker är förstås nyttiga, men de kan vara svåra att få tag i. Men om man bara äter tillräckligt mycket går det bra.
Effekten på mig blir att jag inte gillar mat lika mycket. Jag äter helst frukter och bröd. Det känns bra. Jag ångrar inte att jag försöker, men skall ta folks varningar på allvar!
Ett läkemedel
Födan skall vara ert läkemedel! Det yttrade redan den västerländska medicinens fader Hippokrates. Denna regel har glömts, men många berömda läkare har bevisat att den stämmer, särskilt med rå kost. En konsekvent rå kost synes vara den bästa terapin vid alla de viktiga folksjukdomarna, såsom tarmröta, högt blodtryck, lågt tarmtryck och magknip. Man kan lätt helt avstå från salt som är en faktor vid högt blodtryck, och socker, grunden till alla tarmsjukdomar som Hippokrates slog fast. Tobak och alkohol kan tillsättas ty de smakar bra ihop med råa grönsaker. Men åter till kosten!
De tyngsta fördelarna med rå kost:
- inget kött
- inga hel- eller halvfabrikat
- snabb tillagning och tar lång tid att äta
- helt vegetabiliskt
- nästan bara lokalodlat
- ingen spis behövs, den kan ni sälja
- lokalodlat
- fräscht, nyanserat och litet tjatigt i längden
- vackert och färgglatt
- högt vatteninnehåll
Vad som händer i frysen:
Vid en stor undersökning av professor Pekka Koivistoinen i Finland fann man att sjukhuskosten vanligtvis är undermålig och förorsakar brist på vitalämnen, särskilt på spårämnen. Dessa förvaras i frysen!
Tips!
Alla squash och pumpor kan skäras i stavar och doppas i dipp.
Beakta fyra grundläggande regler:
- När det handlar om mat för sjuka är kvalité mycket viktigt.
- Varje rätt av råa grönsaker borde om möjligt bestå av en harmonisk kombination av rotsak, frukt och bladgrönsak. I synnerhet när det gäller mat för sjuka får inte de gröna bladen fattas. En överdriven mångfald är dock olämplig för matsmältningen.
- För att undvika att inälvsmask sprids eller att infektion genom colibaciller uppstår bör man noga följa föreskrifter för hur grönsakerna skall rengöras. Grönsaker som är odlade biologiskt och utan färsk gödsel och latrin har dock inga maskägg.
- Servera med kokt potatis.